Ketupat in the making
2kg beras pulut mesti jadi ketupat arini, nak raya korban lagi 2 hari. Ketupat jagung spesel, Abah punya resepi. Kemarin dah pi Tesco Mergong ngan Abah, cari bahan nak buat ketupat ngan barang nak wak balik Mesir sket. Hari ni pulak dok tolong Abah balut tupat. Ni dia hasilnya...

[Beras pulut dah sebati ngan santan]

[Beli jagung ni senang, tak gaduh susah-susah
dok perelai dari jagung tongkoi]

[Eeeee, wangi tul]

[Pulut yang sedia untuk disumbat dalam daun palaih]

[Camna? Berselera dak?]

[Comei la daun palaih pun]

[Sebelum...]

[Selepas...]

Ketupat ni tak rebuih lagi, esok baru nak rebuih. Sementara tu simpan dalam peti sejuk dulu. Nanti aku post gambaq yang dah lepaih rebuih. Hehe!

Kemarin dulu (23/11) aku makan tengah hari ngan Ashraf Basarudin, dia belanja. Haha! Makan kat Pekan Rabu, pastu cari kuih-kuih sket kat situ, nak wak balik Mesir. Banyak gak kuih depa juai ni, maklum la dekat nak raya dah. Pastu singgah Popular sat kat City Plaza, beli alat tuleh sket.
0 Responses

Post a Comment

  • Akulah aku



    Mohd Fairuz Mohammad
    Jalan Kuala Kedah,
    Alor Setar,
    Kedah Darul Aman.



    E-mel: furud85@yahoo.com

    No. Telefon:
    Malaysia +60134383785
    Mesir +20114665326





    Dah mula kira...


    Nak nyembang?


    Berapa ramai dah?

    Statistik pelawat sejak 28/09/2009:
    widgeo.net

    Mai dari mana?

    Statistik negara pengunjung sejak 04/11/2009: free counters